Fönsterputsskolan: Lektion 2

Teknik

Det näst viktigaste för att få rena fönster är rätt teknik när man putsar. Det är viktigt att fönstret är blött och att vattnet innehåller tillräckligt med medel att det ska gå lätt att dra skvissen. Det betyder att om du är för långsam kommer vattnet hinna torka ut vilket inte ger ett bra resultat. När fönstret är blött, ta en fuktig trasa och rengör kanterna lite snabbt och speciellt överkanten. Sen tar du skvissen och använd änden till att skrapa bort vattnen längst upp på fönstret, ca 1 cm. Torka av skvissen med den fuktiga trasan och sätt den mot fönstret på det torra området. Dra nu med en jämn hastighet neråt och vinkla skvissen lätt för att vattnet ska dras åt ena kanten. Torka skvissen och gör om samma sak med en liten överlapp, tänk på att vinkla skvissen så att vattnet inte rinner ut mot det putsade området. Träna in den här tekniken tills du hinner göra ett fönster utan att det torka upp. Torka upp det överblivna vattnet längst ner med den fuktiga trasan och ta sen den torra trasan och torka bort allt vatten runt kanterna. Njut av ert nyputsade fönster!

Små tips för att göra det enklare.

  1. Putsa inte i solljus om ni inte kan hantera att blöta in samtidigt som ni ”skvissar” alltså skrapa av vattnet.
  2. Experimentera med olika vinklar för att se hur det påverka putsförmågan.
  3. För lite medel i vattnet kan göra att det gnäller eller går segt att dra skvissen mot rutan. Men för mycket kan orsaka mycket tjock ludder och till och med flammiga rutor.
  4. Om ni gör en miss så fortsätt draget tills det är färdigt och ta sen den torra trasan för att försiktigt torka bort missen.

Lite små saker som ni kan testa på era fönster!